Pressemitteilung

ttec geeft informatie over de belangrijkste innovaties van Windows Server 2016

Nijmegen, 31 Augustus 2016 - Het nieuwe operating system Microsoft Windows server 2016 is binnenkort beschikbaar. Naast verschillende geoptimaliseerde features zijn er vele innovaties die het nieuwe besturingssysteem interessant maken voor het bedrijfsleven. IT dienstverlener ttec presenteert de meest interessante functies van Windows Server 2016.

Buiten de talloze technische upgrades zijn er ook veranderingen op het gebied van edities en licenties. Voor het eerst zijn er serieuze  functionele veranderingen tussen de standaard en de data center editie. Tot dusver was het grootste verschil tussen de twee edities het recht voor het gebruik van virtuele systemen. De datacenter editie kan gebruik maken van een ongelimiteerd aantal virtuele machines met automatische activering vanuit de server. De standaard editie is gelimiteerd tot 2 VM’s. Buiten de datacenter- en standaard editie is er ook een essential editie beschikbaar. De essential editie is gelimiteerd tot 25 gebruikers of 50 apparaten.

De essential editie kent alleen de basis functionaliteit en kan door zijn lage prijs een zeer interessant alternatief zijn voor onder andere kleine bedrijven.

Het grootste verschil aangaande de licensering van Windows 2016 ten opzichte van zijn  voorganger is dat de licentie niet meer wordt afgerekend op basis van CPU maar op basis van cores.

 

Hierbij een overzicht van de technische upgrades en innovaties:

1. Nano Server

Tot op de dag van vandaag hebben de core en GUI-installaties van Windows server een groot beslag gelegd op resources van de server. Met de Nano server Windows Server 2016 wordt het mogelijk Hyper-V te installeren op een disk van 500MB. Deze versie gebruikt niet alleen de resources optimaal, maar zorgt er ook voor dat er minder frequent updates en patches geïnstalleerd moeten worden.

2. Windows Defender voor servers

Ook is het zo dat na de installatie van Windows server het operating systeem niet beveiligd was. Bij de nieuwe versie zorgt de ingebouwde Windows Defender ervoor dat het systeem direct na installatie van het OS beveiligd is.

Indien een ander beveiligingspakket gewenst is, kan men middels een eenvoudig commando Windows Defender verwijderen. 

Niettemin is het gebruik van de ingebouwde Windows Defender een belangrijke stap in de beveiliging van het operating systeem, vooral gezien het feit dat er waarschijnlijk nog steeds niet beveiligde Windows Server draaien.

3. Software Defined Storage – Storage Spaces Direct

Software Defined Storage is een belangrijke functie voor cloud concepten. Tot nu toe bleef Microsoft op dit gebied aanzienlijk achter ten opzichte van zijn concurrenten. Met de komst van Windows Server 2016 zal Storage Spaces Direct zijn intrede doen. Dit is een extensie op de bestaande Storage Spaces uit de vorige editie van het operating systeem. Het concept is gelijk aan die van VMware Virtual SAN. Lokale disken worden gebruikt als opslag voor virtuele machines in een virtueel cluster. Hierbij worden complexe SAN infrastructuren vermeden. 

4. Software Defined Computing – Hyper-V

Ook zijn er verschillende optimalisaties en innovaties in Hyper-V. Het beheren van virtuele machines door middel van PowerShell is nu bijvoorbeeld mogelijk met PowerShell Direct op de Hyper-V server,  ongeacht de netwerk- en firewall instellingen van de VM zelf. 

Ook kunnen nieuwe netwerk adapters en geheugen van een virtuele machine worden aangepast zonder de VM uit te zetten. Hiermee komt Microsoft tegemoet aan de wens van zijn gebruikers.

Bovendien maakt de nieuwe functie Nested Virtualisatie het mogelijk om gevirtualiseerde services te exploiteren in een reeds bestaande virtuele omgeving.

5. Software Defined Computing – Container

De meest belangrijke innovatie van Windows Server 2016 is de zogenaamde container technologie. Gebruikers kunnen nu buiten de Hyper-V containers ook gebruik maken van Docker compatible Windows Server containers. Containers zijn geïsoleerde systemen die applicaties aanbieden. Containers maken gebruik van de resources van het systeem, zoals operating systeem, libraries en intern geheugen; daarom starten containers veel sneller op dan VM’s.

Het uitrollen van een ontwikkel-, test- en live omgeving gaat een stuk eenvoudiger en sneller door gebruik te maken van containers.

6. Software Defined Networking – Azure Stack

Een andere innovatie is Azure Stack. Met dit product kan men een Hybride Cloud met Microsoft standaard tools opzetten. Hiermee kan men dan IaaS en PaaS diensten aanbieden. Een Azure Stack omgeving draait onafhankelijk van de publieke cloud Azure en de private cloud op het lokale netwerk. Echter, data uitwisseling met beide clouds en gedeelde services met een hybride cloud zijn nog steeds mogelijk. 

7. Cluster Rolling Upgrade 

In het verleden hebben vele bedrijven upgrades voor Hyper-V of scale-out file server (SOFS) clusters uitgeschakeld omdat er een aantal voorbereidingen moesten worden getroffen voordat de upgrades geïnstalleerd konden worden. Het was vaak onvermijdelijk het systeem down te brengen in de voorbereiding. Server 2016 maakt het mogelijk om Windows 2012R2 online te upgraden zonder onderbrekingen. Dit is mogelijk omdat het cluster nu op twee verschillende functionele levels kan functioneren.

“Microsoft Windows Server 2016 biedt verbeteringen en upgrades in vergelijking met vorige versies van het operating systeem” benadrukt Juergen Waiblingen, Solution Manager Infrastructure bij ttec in Nijmegen. “Bedrijven moeten vertrouwd worden met de nieuwe technische features en vroeg evalueren om te kunnen bepalen in welke mate ze de nieuwe functionaliteiten kunnen gebruiken om hun infrastructuur te versterken en voor te bereiden op de toekomst.

Het is belangrijk te melden dat upgrades meestal leiden tot een hogere level van complexiteit. Bedrijven moeten zich daarom afvragen of ze de steun willen van een bevoegd externe dienstverlener om zich te verzekeren voor de juiste keuze en implementatie van de oplossingen.”

Weitere Informationen:

transtec AG
Tel. +49 (0) 7121 / 2678 - 0
IR-PR@transtec.de
www.transtec.de

Über transtec:

Der IT-Dienstleister transtec AG, mit Sitz im Technologiepark Tübingen-Reutlingen, verfügt über eine einzigartige IT-Expertise, die auf der Kombination seiner Hersteller-, Systemhaus- und High-Performance-Computing (HPC)-Kompetenz basiert. transtec bietet kundenspezifische Lösungen, ein umfassendes Dienstleistungs-Portfolio und erfüllt mit seiner deutschen Cloud die allerhöchsten Sicherheitsstandards. Zu den Kunden zählen öffentliche Institutionen und Unternehmen unterschiedlichster Branchen. Das börsennotierte Unternehmen ist auch mit Niederlassungen in den Benelux-Staaten, Frankreich, Großbritannien und der Schweiz vertreten und erwirtschaftete 2015 einen Umsatz von 44,6 Millionen Euro. www.transtec.de

Kann ich Ihnen weiterhelfen?

Sales

Deutschland

Tel.: +49(0)7121/2678400
Fax: +49(0)7121/267890400