Pressemitteilung

In zeven stappen naar HPC

Nijmegen, 6 november 2014 /PRNEwswire. High-performance-computing is niet alleen voorbehouden aan grote ondernemingen en onderzoeksinstituten: ondernemingen van elke omvang en branche kunnen ervan profiteren. Maar eerst moeten ze hun angsten en terughoudendheid overwinnen. ttec somt zeven punten op, om de migratie naar HPC te laten slagen.

Modeltoepassingen van high-performance-computing (HPC) zijn typisch complexe en rekenintensieve simulaties en analyseprojecten in klimaatonderzoek, de biologie of de lucht- en ruimtevaart, die op supercomputers lopen die miljoenen kosten. Deze grote schaal maakt indruk, maar zorgt er tegelijk voor dat men over het algemeen denkt dat HPC-systemen alleen geschikt zijn voor grote ondernemingen of organisaties met immense onderzoeks- en ontwikkelingsbudgetten.

Historisch gezien klopt het beeld ook, oorspronkelijk waren HPC-systemen immers inderdaad uiterst gespecialiseerde en daarom nauwelijks betaalbare mainframes en supercomputers, voordat ze meer en meer door clusters op basis van gestandaardiseerde x86-systemen werden vervangen. Toch bestaan de twijfels bij veel kleine en middelgrote ondernemingen nog steeds, niet alleen vanwege de kosten, maar ook vanwege de gedachte dat deze systemen zeer complex zouden zijn: "Veel mensen hebben nog steeds enorm ontzag voor het begrip HPC", bevestigt Dr. Oliver Tennert, directeur HPC-solutions bij het moederbedrijf transtec in Tübingen.

Toch bestaat er geen ondergrens voor de omvang van het bedrijf en gelden er geen beperkingen wat betreft de branche waarin HPC-systemen worden toegepast: ingenieursbureaus, textielontwerpers of schoenfabrieken, allerlei soorten bedrijven kunnen ervan profiteren. De mogelijke toepassingen zijn divers: van de ontwikkeling van allerlei producten of productonderdelen via de optimalisatie van productieprocessen tot aan de analyse van grote datarecords. Dit leidt meestal tot betere kwaliteit van producten, tot lagere maakkosten of een snellere time-to-market - allemaal belangrijke concurrentievoordelen.

Als ondernemingen van plan zijn naar HPC-systemen te migreren, moeten ze op de volgende punten letten:

  1. Belasting. Het doel is om computersystemen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Als de capaciteit van werkstations echter steeds tot het uiterste wordt benut en er steeds weer wachttijden optreden, dan moet er over een HPC-cluster worden nagedacht.
  2. Geschiktheid voor clusters. Zijn de aanwezige applicaties geschikt voor het werken in clusters, dus kunnen taken ook parallel worden berekend. De meeste applicaties zijn hier voor geschikt.
  3. Beschikbare ruimte. Vergeleken met normale werkstations maken clusters te veel lawaai en genereren te veel warmte om gewoon naast je bureau neer te zetten: aan de minimale eisen wat betreft de ergonomie van de gebruiker moet worden voldaan. Juist kleinere ondernemingen moeten daarom bedenken, waar een cluster moet komen te staan: het liefst in een aparte serverruimte, en bij grotere clusters zelfs in een rekencentrum.
  4. Extern gebruik. Moet een HPC-systeem eventueel door een externe provider worden aangeboden, bijvoorbeeld via een cloud? Mocht dit het geval zijn, dan moeten de typische aspecten van een cloud worden overdacht, zoals de bandbreedte, veiligheid, beschikbaarheid, gegevensmigratie of heel algemeen de inhoud van Service Level Agreements.
  5. Usability. Zowel voor gebruikers als voor administrators moet een HPC-cluster liefst eenvoudig in gebruik zijn, de intrinsieke complexiteit juist van een veeleisend systeem moet dus niet zichtbaar zijn. Voor administrators zijn er over het algemeen eenvoudige grafische interfaces voor basistaken beschikbaar, en voor gebruikers bijvoorbeeld online portalen.
  6. Schaalbaarheid. Als de opgaven van een onderneming groeien, moet ook de IT meegroeien. Er dient dus op een eenvoudige schaalbaarheid van een HPC-systeem worden gelet.
  7. Turnkey-systeem. Een HPC-cluster kan heterogeen worden opgebouwd, dus met componenten van verschillende aanbieders, bijvoorbeeld om historische redenen of wellicht om voordelen qua performance te benutten. Beter is echter over het algemeen een homogene opbouw en een turnkeysysteem van één aanbieder, dat in de aanwezige IT-infrastructuur geïntegreerd wordt.

"HPC moet van het imago, iets bijzonders te zijn, afkomen en als normaal gereedschap voor dagelijkse taken worden beschouwd, willen dergelijke systemen ook door zogenaamd 'normale' bedrijven worden gebruikt", benadrukt Tennert. "Voor veel ondernemingen, ongeacht hun grootte of de branche waarin ze actief zijn, zijn er goede redenen, om krachtige HPC-systemen toe te passen, aangezien ze uiteindelijk ook de concurrentiepositie versterken."

Weitere Informationen:

transtec AG
Tel. +49 (0) 7121 / 2678 - 0
IR-PR@transtec.de
www.transtec.de

Über transtec:

Der IT-Dienstleister transtec AG, mit Sitz im Technologiepark Tübingen-Reutlingen, verfügt über eine einzigartige IT-Expertise, die auf der Kombination seiner Hersteller-, Systemhaus- und High-Performance-Computing (HPC)-Kompetenz basiert. transtec bietet kundenspezifische Lösungen, ein umfassendes Dienstleistungs-Portfolio und erfüllt mit seiner deutschen Cloud die allerhöchsten Sicherheitsstandards. Zu den Kunden zählen öffentliche Institutionen und Unternehmen unterschiedlichster Branchen. Das börsennotierte Unternehmen ist auch mit Niederlassungen in den Benelux-Staaten, Frankreich, Großbritannien und der Schweiz vertreten und erwirtschaftete 2015 einen Umsatz von 44,6 Millionen Euro. www.transtec.de

Kann ich Ihnen weiterhelfen?

Sales

Deutschland

Tel.: +49(0)7121/2678400
Fax: +49(0)7121/267890400